Logo

It is currently 19 Mar 2018, 20:11Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
Author Message
  The Last Victory (2004, John Appel)
26 Dec 2006, 16:35 

Joined: 2006
Posts: 617
The Last Victory (2004, John Appel)
Achtergrondinformatie bij een dergelijke documentaire is op zijn plaats. In Siena (Italië) wordt jaarlijks een paardenrace, de Palio, gehouden. En dat is meer dan een onderlinge strijd tussen paarden en hun jockeys. Het gaat daar vooral om de concurrentie tussen de verschillende wijken. Hier wordt de wijk Civetta gevolgd in de aanloop naar de Palio.

Italiaanse taferelen dus en dat zorgt per definitie al voor veel emotie. Een oude man, een consigliere, die vol overgave spreekt over de Palio. En dan is er ook nog een capitano die de boel een beetje moet regelen. Natuurlijk vertoeven we niet in Corleone, maar in Siena. Toch is The Last Victory, net als The Godfather tot op bepaalde hoogte, een gevoelsfilm. Het is dan ook grotendeels een sfeerbeeld van verschillende mensen rondom de race, de saamhorigheid in zo’n wijk en de beleving naar de uiteindelijke race toe. Mensen fixeren zich zes weken lang op die paardenrace die vervolgens in drie minuten gereden is, een contrast van jewelste natuurlijk.

Overigens is het niet zo dat je als kijker het gevoel hebt dat we hier te maken hebben met doorgeslagen Italianen. Er komt wel ondersteunde Godfatherachtige muziek langs, maar dat brengt eerder een warm gevoel over. Net als de beelden overigens die mooi observerend overkomen, terwijl ze genoeg oog hebben voor de mooie plaatjes die je in Siena kunt schieten.

De kern van de film zit hem dus echt in de mensen zelf, de race is puur een middel om dit in beeld te brengen. En dan is het jammer om te constateren dat de race zelf vrij kort en sec in beeld wordt gebracht. Je leeft als kijker toch met de mensen mee naar de race. Je wilt dus ook de spanning voelen, en dan voelt de wijze waarop de race uiteindelijk in beeld wordt gebracht, toch aan als een lichte anti-climax.

***1/2


Top
Offline Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2011 phpBB Group
Theme created by CC Baxter