Logo

It is currently 23 Apr 2019, 14:51



Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 
Author Message
  HollandDoc
19 Oct 2006, 17:14 

Joined: 2006
Posts: 617
Anderhalf jaar lang volgde documentairemaakster Mercedes Stalenhoef Tobias Prenen, na een hartstilstand belandde hij in een rolstoel terwijl hij ooit op de concertpodia de sterren van de hemel speelde. "Ik wil nooit beroemd worden", prevelt Tobias, groot liefhebber van Bach. Hij was een ambitieus en succesvol cellist tot hij op zijn 39ste na een hartstilstand in coma raakt. Als hij ontwaakt blijkt hij lichamelijk en verstandelijk ernstig gehandicapt.

Hij woont jaren in een instelling voor mensen met een verstandelijke handicap en sluit een liefdevolle vriendschap met Sylvia. Wanneer hij verhuist naar een antroposofisch tehuis met een afdeling voor patiënten met Niet Aangeboren Hersenletsel heeft hij het zichtbaar moeilijk met het afscheid. Zittend naast een verdrietige Sylvia zegt Tobias: "Ik vrees dat ik nu moet huilen, maar ik hoop het niet."

Door middel van archiefmateriaal van optredens, foto's en herinneringen van zijn familie en een goede vriend ontstaat een beeld van de vroegere Tobias, de cellist. De man die opgroeide in een zeer ambitieus gezin en als een onstuimige chaoot door het leven denderde.
Dit beeld wordt verweven met beelden van Tobias nu, continu aangewezen op de hulp van anderen. We zien de gesprekken met zijn moeder en de pogingen hem weer een instrument te laten bespelen.
De mensen om hem heen vragen zich af of de Tobias van vroeger geleefd zou willen hebben als Tobias vandaag. Zij worstelen met de vraag: "Wat is bepalend voor een zinvol bestaan?"

Regie: Mercedes Stalenhoef
Camera: Peter Brugman, Erik van Empel
co-productie Humanistische Omroep Stichting en Selfmade Films

De film was geselecteerd voor de Joris Ivens competitie tijdens het IDFA 2005 en geselecteerd voor de Prix Italia en de Prix Europa 2006. Tijdens het afgelopen Filmfestival won de documentaire een Gouden Kalf in de categorie Speciale Jury Prijs.

Bron: http://www.vpro.nl/programma/hollanddoc ... /30552677/

----------------------------

Vanavond om 23:10 deze met een Gouden Kalf bekroonde docu.


Top
Offline Profile  
 
 
05 Jun 2011, 14:02 
User avatar

Joined: 2007
Posts: 233
Teledoc: Foute Vrienden (2010)

Een prachtige documentaire over 4 vrienden uit de Amsterdamse penose, die over een periode van 15 jaar gefilmd werden door Roy Dames.

http://www.documentairenet.nl/review/foute-vrienden/


Top
Offline Profile  
 
 
06 Jun 2011, 16:14 
User avatar

Joined: 2007
Posts: 2878
Location: Leiden
Alweer even terug dat ik hem zag, maar een mooi portret ja. Tragisch beeld ook. Te stom en veel te impulsief om een echte criminele carrière op te bouwen en een 'normaal' bestaan opbouwen lukt de meesten ook niet.

_________________
Profiler


Top
Offline Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2011 phpBB Group
Theme created by CC Baxter