Logo

It is currently 25 Jun 2019, 12:51Post new topic Reply to topic  [ 20 posts ] 
Author Message
  Shohei Imamura
01 Jun 2006, 10:56 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 174
Image

Shohei Imamura 1929 - 2006

_________________
my japanese movies


Top
Offline Profile  
 
 
01 Jun 2006, 10:57 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 174
Imamura overleden:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/5029780.stm

_________________
my japanese movies


Top
Offline Profile  
 
 
06 Jun 2006, 18:30 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 66
Requiescat in pace.

Gisteren Vengeance is Mine opgezet. Wat een ontzettend goede film is dat.

_________________
Image


Top
Offline Profile  
 
 
31 Jul 2006, 17:09 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 3812
Narayama Bushiko (1982) ****1/2
(The Ballad of Narayama)

Prachtig drama van Shohei Imamura, het ene moment weerzinwekkend en het andere weer heel vertederend. In een afgelegen gemeenschap in het 19e eeuwse Japan is het de gewoonte dat ouderen die de leeftijd van 70 bereiken naar een bergtop worden gebracht om daar te sterven. 1 van de vrouwen nadert die leeftijd maar is eigenlijk nog heel gezond en heeft ook nog wat zaakjes te regelen. Bijzondere film met enkele zeer memorabele scenes.

Image


Top
Offline Profile  
 
 
20 Sep 2006, 14:46 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 3812
Kanzo Sensei (1998) ****
(Dr. Akagi)

Dr. Akagi is een dokter in een klein Japans dorpje tijdens de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog. Hij ziet het als zijn persoonlijke missie om een op handen zijnde Hepatitis epidemie te bestrijden. Dit doet hij op zeer komische maar ook aandoenlijke wijze door als een idioot van patient naar patient te rennen. Verschillende bijzondere personages passeren de revue: o.a. een aan morfine verslaafde chirurg, een hoertje die in haar blote kont op een walvis jaagt en niet te vergeten, Piet, een Nederlandse soldaat. Begint als een lichtvoetige komedie maar transformeert langzaam maar zeker in een oorlogsdrama waarin bruut geweld hand in hand gaat met absurde humor. Bijzonder fijn filmpje.

Image


Top
Offline Profile  
 
 
12 Mar 2009, 12:30 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 2983
Location: Amsterdam
Vengeance is Mine - Shohei Imamura - 1979

Mijn waardering voor deze film is tijdens mn 2e kijkbeurt alleen maar toegenomen. Imamura vertelt het verhaal van een seriemoordenaar op de vlucht op een haast documentaire-achtige manier. De film springt tussen verschillende tijden en plaatsen heen en weer. We krijgen stukjes te zien van de jeugd van de moordenaar maar ook de levens om hem heen krijgen aandacht. Gebaseerd op ware gebeurtenissen.

De look van de film vind ik geweldig. Met groene en bruine tinten. Op dvdbeaver zie je een vergelijking met de Criterion. Persoonlijk lijken de kleuren van de Criterion me te fel en te scherp. Het beeld van de MoC ziet er zeer goed uit en het kleurenaspect geeft deze juist film juist dat beetje extra. De donkere nachtscenes hebben nog genoeg detail om alles prima waar te nemen.

De 140 minuten vlogen voorbij. Het audiocommentaar van Tony Rayns schijnt erg goed te zijn. Ik heb nooit het geduld of de zin om een complete film weer te zien met audiocommentaar. dus nu heb ik vaak overgeschakeld of spoelde ik een stukje film terug en beluisterde dat met het audiocommentaar. Echt zeer sterk! Rayns praat non-stop en spuugt de ene wetenswaardigheid na de andere op tafel. Een eindeloze stroom informatie. De MoC is dus een prachtige uitgave voor deze bijzondere film.

9,2


Top
Offline Profile  
 
 
19 Mar 2009, 00:40 
User avatar

Joined: 2007
Posts: 949
Location: Hoensbroek
Vandaag gezien:

Fukushû suruwa wareniari (Vengeance Is Mine)
Dat we hier niet met een straightforward Hollywood type serial killer film te maken hebben is al direct bij de eerste scene duidelijk. De film begint namelijk met de escorte van de gearresteerde hoofdpersoon Iwao Enokizu (een fenomenale rol van Ken Ogata) naar het politiebureau en maken kennis met hem terwijl hij, zittend tussen twee agenten, vrolijk (bijna freaky en blijkbaar zonder zorgen) een liedje fluit. Zelfs de agenten worden er gek van.
Vanaf dan komen we de wereld binnen van een maniakele seriemoordenaar (de film berust op een waargebeurd verhaal) en leren hem kennen door een reeks flashbacks. Regisseur Imamura mengt de flashbacks door elkaar alsof het niets is en gooit ons heen en weer door de tijd, van het heden naar het begin van de moorden en zelfs tot in de jeugd van Enokizu.
Als kijker moet je dus redelijk je aandacht erbij houden en krijg je niet alles voor gekauwd, wat een absolute verademing is vergeleken met de films van tegenwoordig.

Daarnaast is de stijl van de film een mix van film en documentaire, wat niet zo gek is aangezien Imamura jarenlang niets anders deed dan documentaires maken. Buiten het feit dat het verhaal natuurlijk echt gebeurd is, geeft ook dit het nodige realisme aan de film.
De film ziet er visueel ook prachtig uit en er zitten enkele scenes in die nog lang op je netvlies gebrand blijven. Ze bleven in ieder geval de hele dag door mijn hoofd spoken.
Zoals gezegd is ook het acteerwerk ontzettend goed, waarbij de meeste lof gaat naar Ogata in de hoofdrol. Hij zet het hoofdpersonage op een briljante manier neer en je gelooft hem iedere seconde dat ie in beeld is.

Dit is waarschijnlijk wel typisch een film die beter naar mate je `m vaker bekijkt, en dat zal dan ook zeker gaan gebeuren.
Voorals nog heb ik ontzettend genoten van de eerste film van Imamura die ik heb gezien. Ben nu al benieuwd naar de 3 disc set met films die Criterion van hem in mei gaat uitbrengen.

8,0/10


Top
Offline Profile  
 
 
24 May 2009, 12:26 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 864
Pigs and Battleships (1961) ****

Bijzonder energieke film dis zich afspeelt in een klein havenstadje waar Amerikaanse oorlogsschepen gestationeerd zijn. De aanwezigheid van de Amerikanen wakkert een hele nieuwe economie aan en ook de kleine criminelen pikken een graantje mee. De meest voor de hand liggende handelswaar zijn de vrouwen, maar ook varkens blijken een goede investering te zijn vanwege het voedseltekort. Temidden van deze chaotische situatie schetst Imamura een genuanceerd, maar ook absurdistisch beeld van de keuzes waarvoor de bewoners van deze stad komen te staan. Criminaliteit en prostitutie zijn de meest aantrekkelijke opties en de film toont hoe de hoofdpersonages zich met grote moeite aan dit lot proberen te onttrekken.

Imamura weet een goed balans te vinden tussen de absurde en komische situaties en de schrijnende werkelijkheid van naoorlogs Japan. Het dynamische en inventieve camerawerk versterkt het gevoel van een maatschappij dat op losse schroeven is komen te staan door de plotselinge botsing van culturen. (Dit thema komt ook aan bod in Olmi's I Fidanzati, maar wordt daar op een radicaal andere, maar even effectieve, wijze gebracht.)

Image


Top
Offline Profile  
 
 
05 Jun 2009, 01:14 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 864
The Insect Woman (1963) ***1/2

Een soort studie naar de psyche van de Japanse vrouw (van lage komaf) in de loop van drie generaties. De vergelijking met een insect wordt meteen in de openingsshot gemaakt. Ondanks alle tegenslag blijven de vrouwen doorworstelen en soms lukt het ze zelfs om (tijdelijk) hogerop te komen. Imamura laat dit alles op een vrij koude, observerende manier zien en probeert geen medelijden op te wekken voor zijn hoofdpersonage. Hierdoor voelde ik me soms minder betrokken bij de film, al heb ik veel bewondering voor de ambitieuze aanpak. Mooie breedbeeld composities ook weer, deze keer minder dynamiek maar des te zorgvuldiger in scène gezet.

Intentions of Murder (1964) ****1/2

Tot nu toe mijn absoluut favoriete Imamura. De wat gezette dienstmeid Sadako trouwt met een bibliothecaris die haar als een dienstmeid blijft behandelen. Als ze op een dag door een inbreker wordt verkracht, blijkt ze binnen de kortste keren met nog een man opgezadeld te zitten, want hij komt weer terug om zijn liefde voor haar te verklaren. Ze ondergaat dit alles vrij gelaten en het is moeilijk om door te dringen in wat precies in haar hoofd omgaat. Ondanks haar passiviteit, wordt ze toch neergezet als de sterkere, want beide mannen kampen met serieuze gezondheidsproblemen.

Er zitten echt prachtige scènes in deze film. Met name de passionele ontmoeting tussen Sadako en haar stalker in een trein is adembenemend mooi. Het gebruik van geluid is ook heel sterk, met een mix van traditionele Japanse muziek en klassieke muziek. Deze gaat hoog eindigen in mijn jaren '60 lijst.

Image


Last edited by buzzmeekz on 29 Aug 2009, 11:41, edited 1 time in total.

Top
Offline Profile  
 
 
29 Aug 2009, 11:19 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 2983
Location: Amsterdam
Pigs and Battleships - Shohei Imamura - 1961

Schets over corruptie, criminaliteit en prostitutie in een klein stadje waar de Amerikanen gestationeerd zijn met hun oorlogsschepen. We volgen een stel dat zich staande probeert te houden in dit wespennest aan criminaliteit. De vrouw, gespeeld door Jitsuko Yoshimura (leuk om haar weer te zien, ik kende haar vooral van haar sterke rol in Onibaba) is duidelijk degene die het beter wil en het heft in handen probeert te nemen. De jongen kiest echter voor de locale Yakuza. Imamura wisselt absurditeiten af met realistische taferelen. Het breedbeeld in deze film is indrukwekkend en Imamura weet het beeld steeds mooi te vullen. Het duurde wel een half uurtje voordat ik goed in de film raakte. Uiteindelijk is het een prima film gebleken, een mooi begin van Pigs, Pimps and Prostitutesbox. En nogmaals iets over Jitsuko Yoshimura....echt een fantastische actrice (die gezichtsuitdrukkingen!) en blijkt mn favoriete Japanse actrice uit de jaren 60.

7,8


Top
Offline Profile  
 
 
07 Feb 2010, 23:00 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 2983
Location: Amsterdam
Unagi a.k.a. The Eel - Shohei Imamura -1997

Een man betrapt zijn vrouw tijdens het vreemdgaan, slaat door en hakt er flink op los met een keukenmes. Na 8 jaar gevangenisstraf, opent hij een kapperszaakje ergens in een rustig dorpje. Hij ontmoet er wat excentriekelingen en een meisje, dat aan zn vrouw doet denken, helpt hem in de zaak. Hij laat echter weinig mensen toe, hij is erg op zichzelf. Tevens probeert hij de moord op zn vrouw geheim te houden voor de bewoners van het dorp. Prachtige film over opnieuw beginnen, in het reine komen met jezelf en vriendschap. Erg mooie film.

8,5


Top
Offline Profile  
 
 
16 Feb 2010, 11:18 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 2983
Location: Amsterdam
Yeah!!!

Geweldig nieuws, van de MoC-Twitter:

The Masters of Cinema Series will release PROFOUND DESIRES OF THE GODS (Imamura, 1968 on Blu-ray only in May 2010


Top
Offline Profile  
 
 
26 May 2010, 19:40 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 2983
Location: Amsterdam
Profound desire of the Gods

Dvdbeaver zag, beoordeelde en concludeerde dat het goed was.... Gaat meedingen naar Blu Ray of the year...ik ben overtuigt!

http://www.dvdbeaver.com/film3/blu-ray_ ... lu-ray.htm


Top
Offline Profile  
 
 
07 Jun 2010, 15:08 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 2983
Location: Amsterdam
Vengeance is Mine komt ook op Blu-Ray via MoC.


Top
Offline Profile  
 
 
06 Jan 2011, 13:56 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 2983
Location: Amsterdam
Profound Desires of the Gods - Shohei Imamura - 1968

De Blu-Ray van MoC is een disk die erg hoog staat aangeschreven en die op menig eindlijstje van 2010 voorkomt. Ik heb de schijf al een tijdje in huis maar een film van 172 minuten zet je niet zomaar even op. En dat bleek terecht....het is nogal een lange zit. Het is een schijnbaar plotloze film over een eiland en zijn bewoners. Met name een incestueuze familie krijgt de aandacht van Imamura. De familie staat dicht bij de natuur, is erg bijgelovig en leeft volgens oude tradities.

Als er een man uit de geindustrialiseerde wereld het eiland aandoet om een fabriek te bouwen en water nodig heeft dat over het land van deze familie loopt, krijgt sabotage en verleiding de overhand. Dit in een notendop want er het plot gaat alle kanten op. De antropoloog in Imamura rich als het ware zijn vergrootglas op deze microcosmos.

Na afloop kreeg ik geen wow-gevoel en ook tijdens het kijken, bleek het vaak een lange zit dat nergens heen leek te gaan. Toch is het een bijzondere film en erg ambitiues. Nu een dag later is het wat bezonken en heeft de film toch zeker bijzondere kwaliteiten. Tot nu toe blijkt voor mij nog steeds Vengeance is Mine het beste wat Imamura heeft gemaakt. Ik had een beetje gehoopt dat dit epos op blu-Ray die film zou evenaren. Ook de Criterion-box laat me tot nu toe wat perplex achter. Het blijken uiterst complexe films die soms als een warboel aan me voorbij trekken. Een ernom cliche, maar tijdens een 2e kijkbeurt zal het zeker beter te plaatsen zijn.

Het beeld is prachtig, alhoewel hier en daar wat soft. Met name de kleuren zijn heerlijk warm. In enkele nachtscenes is de beeldkwaliteit wat minder. Een erg warme film die de natuur prachtig weergeeft. Je moet er echt even voor gaan zitten. Een bijzondere film, dat zeker maar erg lastig om er een goed oordeel over te vellen.

7,8


Top
Offline Profile  
 
 
13 Apr 2011, 16:37 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 2983
Location: Amsterdam
AE brengt The Eel uit op 27 juni. Helaas niet op Blu-Ray. Prachtige film.

Image


Top
Offline Profile  
 
 
15 Apr 2011, 12:46 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 582
En Pigs and Battleships komt uit in the Masters of Cinema-serie. Ben benieuwd!

_________________
Reisverhalen en -fotografie site


Top
Offline Profile  
 
 
23 Apr 2011, 20:58 

Joined: 2006
Posts: 487
Location: Amsterdam
Jelger wrote:
En Pigs and Battleships komt uit in the Masters of Cinema-serie. Ben benieuwd!


Hier specs: http://www.blu-ray.com/news/?id=6220

_________________
'Well, it looks like I finally found someone who likes to play as rough as I do.'

Zie ook: www.ruiljedvd.nl


Top
Offline Profile  
 
  Re: Shohei Imamura
05 Jul 2011, 10:49 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 2983
Location: Amsterdam
Voor de derde keer Vengeance is Mine gezien en het blijft een geweldige film. Ditmaal op Blu-Ray en de overgang is zeer zeker zichtbaar maar niet spectaculair. Het beeld is wat soft. Wel ziet het er meer uit als film. Dus toch weer een compleet andere kijkervaring. De ondertiteling is wel degelijk anders en zeker een verbetering. Ook het boekje is totaal anders dus ik houd beide uitgaves gewoon.


Top
Offline Profile  
 
  Re: Shohei Imamura
12 Nov 2011, 18:57 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 2983
Location: Amsterdam
Intentions of Murder - Shohei Imamura - 1964

Langere films blijven bij mij vaker op de plank liggen, zo ook Intentions of Murder, die met 150 minuten een behoorlijke zit is. Een vrouw wordt door haar man behandeld als een huishoudhulpje en lijkt zich met dat lot te hebben verzoend. Op een dag staat er een inbreker voor haar neus en in plaats van de buit mee te nemen, verkracht hij haar. De man raakt geobsedeerd door de vrouw en blijft haar bezoeken.

Een film die gaat oa over (machts)verhoudingen en volgt een aantal karakters tot in detail. De film lijkt nogal stuurloos met vele zijwegen maar weet toch op het einde het geheel mooi af te ronden. Het is lastig direct al met een oordeel over de film te komen. Er gebeurt heel veel en tevens lijkt er vrij weinig te gebeuren. Complexe film die nog even suddert in mijn gedachten. Bijzondere film, net als de andere twee films in de Pigs, Pimps and Prostitutes-box. Toch roepen de films niet direct een wow-gevoel op, zoals Vengeance is Mine dat wel deed. Ik denk dat daar juist de kracht ligt. Maar even laten weken en alle drie over een tijdje nog eens terugzien.

7,6


Top
Offline Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 20 posts ] 


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2011 phpBB Group
Theme created by CC Baxter