Logo

It is currently 22 Apr 2019, 12:56Post new topic Reply to topic  [ 20 posts ] 
Author Message
  BFI Flipside
24 Feb 2011, 23:54 
User avatar

Joined: 2007
Posts: 2878
Location: Leiden
Was kort geleden (veel te laat eigenlijk) met de BFI Flipsides begonnen en die verdienen wel een eigen hoekje. Prachtige uitgaves, een aantal in dual format, voortgekomen uit de BFI-screenings en vooral gericht op vergeten Britse cinema uit de jaren '60 en '70.

Developed from its popular monthly screening slot at BFI Southbank, the BFI's Flipside series on DVD and Blu-ray is designed to revisit and reappraise British films that have slipped through the cracks of cinema history - films that were overlooked, marginalised, or undervalued at the original time of release, or sit outside the established canon of recognised classics. Subject matter will vary widely (and will encompass everything from nuclear war to Soho striptease, from forbidden love to international intrigue) and is likely to appeal to a diverse range of film fans, many of whom may be unfamiliar with the BFI's more traditional DVD and Blu-ray output.

All Flipside releases, newly-mastered in HD from original film elements, are presented with a wide array of special features and extensive illustrated booklets containing informative notes and thought-provoking essays. Initial contributors include respected writers Stewart Home and Iain Sinclair.


Bron:
TheDigitalFix
BFI

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tot nu toe verschenen:

001: The Bed Sitting Room - Richard Lester
Image

002: London in the Raw - Arnold Miller
Image

003:Primitive London - Arnold Miller
Image

004: Herostratus - Don Levy
Image

005: All the Right Noises - Gerry O'Hara
Image

006: Man Of Violence - Pete Walker
Image

007: Privilege - Peter Watkins
Image

008: That Kind Of Girl - Gerry O'Hara
Image

009: Permissive - Lindsay Shonteff
Image

010: The Pleasure Girls - Gerry O'Hara
Image

011: The Party's Over - Guy Hamilton
Image

012: Here We Go Round the Mulberry Bush - Clive Donner
Image

013: Bronco Bullfrog - Barney Platts-Mills
Image

014: Private Road - Barney Platts-Mills
Image


015: Duffer and Moon Over The Alley - Joseph Despins and William Dumaresq
Image

000: Kim Newman's Guide To The Flipside of British Cinema
ImageAangekondigd voor 2011:

Joanna (Mike Sarne, 1968)
Lunch Hour (1961) - James Hill
Requiem For a Village (1975) - David Gladwell

_________________
Profiler


Last edited by Camera Obscura on 29 Apr 2011, 19:14, edited 1 time in total.

Top
Offline Profile  
 
 
25 Feb 2011, 00:02 
User avatar

Joined: 2007
Posts: 2878
Location: Leiden
Duffer (William Dumaresq - 1971), 9/10

Prachtig coming-of-age drama van een jongen die het liefst dromend aan de oevers van de Thames zit en heen en weer wordt geslingerd tussen de moederlijke instincten van een wat op leeftijd geraakte prostituee en een psychotische oudere man, afgewisseld door bizarre ontmoetingen en zwerftochten door de straten van Londen, Voornamelijk geschoten in Notting Hill en Westbourne Grove wat het geheel ook een leuk tijdsbeeld meegeeft.

Echt voor het eerst sinds tijden dat ik weer het gevoel had zoiets fris en origineels te zien. Bijzonder pakkend gemaakt, waarbij ik vanaf van begin tot eind moeiteloos werd meegesleept in Duffer's belevingswereld. Zijn gedachtenkronkels gaven me eigenlijk spontaan een soort Nescio-associatie en door de korrelige 16mm fotografie en de prachtige, bijna Lynchiaanse, geluidseffecten en sound scapes van Joseph Despins ligt een vergelijking met Eraserhead wel enigszins voor de hand, al is Duffer natuurlijk vijf jaar eerder gemaakt en eigenlijk volstrekt onvergelijkbaar. One shot actor Kit Gleave is een natural en wat de film nog een extra vervreemdend tintje geeft is dat zijn gedachtes in voice over zijn ingesproken door een duidelijk veel volwassener en zeer gearticuleerde Dumaresq zelf.

Bijzonder.


Moon Over The Alley (William Dumaresq - 1976), 8/10

Een musical in een boarding house waar de levens van een bonte mix van bewoners gevolgd worden - een Duitse hospita, een Jamaicaans stel, een Indiër die overtuigd is dat de wereld zal vergaan voor hij kan terugkeren naar Calcutta, een Ier die worstelt met twee baantjes en zijn strippende vriendin en een Amerikaan die in niet meer zo Swinging London als zanger probeert door te breken.

De karakters blijven vrij vlakjes en het zou geen musical zijn als de nadruk niet vooral ligt op de absurdistische muzikale overgangen waarbij de bewoners spontaan in zang en dans uitbarsten. De nummers werden gecomponeerd door Galt MacDermot (vooral bekend van Hair) met teksten van regisseur Dumaresq. Normaal heb ik niet zoveel met musicals, maar dit is echt iets aparts. Heeft ook wel iets van Dennis Potter, maar dan anders. Soort van.

Zowel Duffer als Moon Over The Alley schenen lievelingetjes te zijn van Stephen Thrower, die o.a. de uitstekende teksten in het begeleidende booklet verzorgde.

_________________
Profiler


Top
Offline Profile  
 
 
11 Mar 2011, 18:46 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 1477
Location: Kortrijk
Heb de voorbije dagen genoten the bed sitting room, bread en vooral the big switch. Ga zeker nog aantal flipsides in huis halen. Leuke films op zeer treffelijke releases

_________________
http://www.invelos.com/dvdcollection.aspx/warp232


Top
Offline Profile  
 
 
29 Mar 2011, 18:09 
User avatar

Joined: 2007
Posts: 2878
Location: Leiden
The Party's Over (1963-65), 8/10

Melina, de dochter van een rijke Amerikaanse tycoon verkeert al tijden in een gezelschap van een groep nihilistische Chelsea-beatniks in Londen onder leiding van Oliver Reed, die het niet kan verkroppen dat ze de enige is die hij niet in bed kan praten. Als haar Amerikaanse verloofde naar Londen komt om haar op te zoeken, blijkt ze onvindbaar. Lijkt eerst een sadistisch spelletje van Reed en zijn Beatnik-vriendjes om hem om de tuin te leiden, maar er blijkt meer achter te zitten.

Film lijkt luchtig te beginnen, maar eigenlijk een intens treurige film. Lijkt bijna een vroege aanklacht tegen de opkomende individualisering en overdreven narcisme van arty beatniks in het algemeen. Zonder verder te oordelen en dat is een sterk punt. Oliver Reed en zijn crowd zijn bij vlagen onuitstaanbare kwallen, maar dat is een beetje de grap. Een groot deel van de film speelt zich af tijdens dronken feesten, afgewisseld met elegant seksueel innuendo tussen met name Cliford David en Katherine Woodville. Blijkbaar toch te veel voor de BBFC; met zelfs een vleugje necrofilie en de nogal libertijnse houding ten aanzien van een seksueel vrijgevochten groep 'beschaafde' upperclass jongelui was het misschien nog net een paar jaartjes te vroeg voor de Britten. Leuke vondst weer van het BFI, fascinerende film. Gaat hier om een pre-release cut waar Guy Hamilton nooit zijn goedkeuring aan heeft kunnen geven, dus de credits zijn weggelaten. Wel goeddeels zijn film.

_________________
Profiler


Top
Offline Profile  
 
 
30 Mar 2011, 21:08 
User avatar

Joined: 2007
Posts: 2878
Location: Leiden
Image

Wow, Deep End van Jerzy Skolimowski komt eraan, krijgt ook nog een theatrical release in de UK vanaf 6 mei.

Trailer (met CAN op de soundtrack)

_________________
Profiler


Top
Offline Profile  
 
 
02 Apr 2011, 18:41 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 2983
Location: Amsterdam
Heeft iemand Herostratus al gezien en is die een beetje de moeite waard?


Top
Offline Profile  
 
 
03 Apr 2011, 17:20 
User avatar

Joined: 2007
Posts: 2878
Location: Leiden
Nee, meteen even besteld.

_________________
Profiler


Top
Offline Profile  
 
 
20 Apr 2011, 11:23 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 2983
Location: Amsterdam
Om mn eigen vraag meteen maar te beantwoorden. Ja, hij is de moeite waard.

Herostratus - Don Levy - 1967

Eens in de zoveel tijd kom je een film tegen die in geen enkele hokje te plaatsen valt. Herostratus, een film van Don Levy die 7 jaar in de maak was. Gefilmd als zijnde een documentaire, in die zin dat het een "beleving" moest zijn. Max is zijn leven beu en wil zelfmoord plegen. Hij neemt een marketingmagnaat in de arm die zijn zelfmoord als een event uit wil buiten. Verder zijn er dromen, terugkerende motieven, nieuwsbeelden (Hitler in HD), geluidsflarden en situaties te bewonderen.

Het is een erg lange zit (143 minuten) en sommige scenes hadden wel wat korter gemogen. Erg ambitieus maar oprecht een "diepe" film, in die zin dat het echt tot nadenken zet en de film op meerdere lagen werkt. Ik heb de 1.78:1 versie bekeken, zoals de regisseur het graag heeft. Er staat ook nog een andere versie op disk 2, de 1.33:1 full frame versie. Wat zijn die Blu-Rays van bfi toch schitterend. Ook deze Blu-Ray is een genot voor het oog.

Na afloop van de film was ik behoorlijk verzadigd. Toch zette ik nog even het audiointerview op van 38 minuten tussen Don Levy en Clare Spark. Zeer, zeer boeiend en verhelderend. Ik bleef aan het scherm gekluisterd. Levy blijkt zeer goed te kunnen verwoorden wat zijn doelen waren met de film. Het is spijtig dat de man niet meer (lange) films heeft gemaakt. Op de Blu-Ray staan ook nog een aantal shorts. De short "Five Films" is in ieder geval al erg de moeite.

Zeker een film om naar terug te keren, zeer fascinerend. Ja, toch wel een meesterk(je). Als je de Blu-Ray aanschaft, heb je meteen het hele oeuvre te pakken van Levy.

8,5


Top
Offline Profile  
 
 
20 May 2011, 18:55 
User avatar

Joined: 2007
Posts: 2878
Location: Leiden
Herostratus (1967), 8/10

Van de week bekeken en zeker een bijzondere film. Vond dat Levy zich soms wel erg te buiten ging aan zaken als het ietwat makkelijk door elkaar draaien van news reels dmv van veel zooms en druggy hallucinaties en wat dies meer zij, waarbij ik soms niet geheel zeker was of Levy veel eerdere films en typische 60s obsessies nu op de hak nam of niet. Beetje van beide denk ik. Bijna een ultra-Britse variant van Godard bomvol politieke en historische referenties, die Levy vaak op een fenomenale wijze tot welhaast psychedelische hoogten weet te verheffen.

Zonder meer een fascinerende film met een groot aantal memorabele momenten maar toch niet zo gracieus de tijd overleefd als ik op grond van sommige omschrijvingen had verwacht. Al met al zeker wel blij gezien te hebben, al was het maar om de wederom exemplarische uitgave van BFI en niet te vergeten de voluptueuze verschijning van seksbom Helen Mirren.


_________________
Profiler


Top
Offline Profile  
 
 
28 May 2011, 11:32 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 2983
Location: Amsterdam
The Big Switch - Pete Walker - 1969

Pulp is exact de juiste omschrijving voor deze film. Tijdens de eerste 5 minuten dacht ik dat ik te maken had met een Britse variant op de Flesh-trilogy van Roberta Findlay en Michael Findlay. Gelukkig kwam er ook daadwerkelijk een verhaal over een Playboy genaamd John Carter die zn baan verliest, verdacht wordt van moord en achterna wordt gezeten door criminelen. Deze Carter speelt zn rol uiterst koel en lijkt te solliciteren naar een rol als James Bond. Erg leuk filmpje, totaal pretentieloos. De geweldige beeldkwaliteit van de Blu-Ray helpt ook mee aan de kijkervaring. Het is een b-kantje naast A Man of Violence.

7,6


Top
Offline Profile  
 
  Re: BFI Flipside
16 Jul 2011, 13:17 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 2983
Location: Amsterdam
Ik heb net de 3-disk limited edition (1000 stuk) van Deep End besteld. Prachtige cover trouwens en de film krijgt overal zeer lovende kritieken. Ik had er nog nooit van gehoord maar de gok maar gewaagd.

Image

Thedigitalfix geeft de film het maximaal aantal punten:

http://homecinema.thedigitalfix.com/con ... p-end.html

Nog een lovend stukje:

http://www.mondo-digital.com/deepend.html


Top
Offline Profile  
 
  Re: BFI Flipside
19 Jul 2011, 12:52 

Joined: 2011
Posts: 5
'Deep End' is een prachtige film! Ik koop niet veel, maar deze wil ook wel graag bezitten.

Voor eenieder die al 'ns in Brussel komt: Cinema Arenberg speelt de film begin september op diens Ecran Total festival - http://www.arenberg.be/nl/4/NL/&event_id=426&


Top
Offline Profile  
 
  Re: BFI Flipside
23 Jul 2011, 16:17 
User avatar

Joined: 2008
Posts: 133
Location: Amsterdam
Deep End speelt momenteel ook in het Filmmuseum!


Top
Offline Profile  
 
  Re: BFI Flipside
11 Nov 2011, 10:43 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 2983
Location: Amsterdam
Of het een flipside wordt, weet ik niet maar BFI gaat Ken Russel's The Devils uitbrengen:

Bericht van MichaelB op het criterionforum:

There are a few things I can't reveal yet, like the extras (though there'll be plenty) - but yes, after much arm-twisting the BFI has indeed persuaded Warner Bros to let them handle The Devils, and a packed two-disc lovingly-curated special edition will be out next March.I'll get the bad news out of the way right now: as already spotted, it's DVD only, and it's the 1971 British theatrical cut, not the 2004 restoration. Since BFI DVD Publishing is demonstrably run by Blu-ray evangelists and has a policy of sourcing the longest available version of the films they put out, you probably don't need to live at 221B Baker Street to work out the reasons for this.

But that really does appear to be all the bad news. I've seen the full specs, and it looks like an absolute blinder of a release - and hopefully all will be revealed in a matter of days.


Top
Offline Profile  
 
  Re: BFI Flipside
11 Nov 2011, 11:08 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 3812
goed nieuws!


Top
Offline Profile  
 
  Re: BFI Flipside
11 Nov 2011, 14:41 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 2983
Location: Amsterdam
Specs zijn er eerder dan verwacht:

Special features*
• DVD premiere presentation of the original UK ‘X’ certificate version
• Newly filmed introduction with director Ken Russell
• Audio commentary with Ken Russell, Mark Kermode, Mike Bradsell and Paul Joyce
• Hell on Earth (Paul Joyce, 2002, 48 mins): documentary exploring the film's production and the controversy surrounding its original release
• Director of the Devils (1971, 21 min): documentary featuring candid Ken Russell interviews and unique footage of Sir Peter Maxwell Davies recording his celebrated film score
• Original on-set footage with commentary by editor Mike Bradsell
• Amelia and the Angel (Ken Russell, 1958, 30 mins): Ken Russell's short film, a delightful mix of religious allegory and magical fantasy
• Original UK trailer
• Original US trailer
• Fully illustrated booklet featuring new essays and notes from Mark Kermode, Craig Lapper (BBFC), Sam Ashby and others

* Special features are subject to change

Ziet er erg goed uit! Zeker een titel die ik al jaren graag wil zien. Jammer dat het geen Blu-Ray is maar we raken verwend de laatste tijd....


Top
Offline Profile  
 
  Re: BFI Flipside
27 Nov 2011, 19:28 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 2983
Location: Amsterdam
Bizar!! Er komt een Flipside uit met twee films van Andy Milligan!! Milligan in HD!! Waanzin!!

Image

- Presented both in High Definition and Standard Definition
- Newly mastered from the only surviving print element, under the supervision of filmmaker Nicolas Winding Refn
- The Body Beneath (Andy Milligan, 1970, 77 mins): Milligan’s second British-shot feature is a ghoulish horror in which a young woman comes to visit her distant relative, the Reverand Algernon Ford, only to discover that she is descended from a long line of vampires
- Extensive illustrated booklet with newly-commissioned essays by Milligan biographer Jimmy McDonough, film expert Stephen Thrower and filmmaker Nicolas Winding Refn; original stills and promotional artwork.

Grappig dat Nicolas Winding Refn zich hiermee heeft bemoeid. De 2e film op deze schijf, The Body Beneath is eerder al eens uitgegeven door Something Weird Video.


Top
Offline Profile  
 
  Re: BFI Flipside
27 Nov 2011, 19:32 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 2983
Location: Amsterdam
Norman J. Warren krijgt ook een Flipside toebedeeld.

Image

• Original Her Private Hell trailer;
• Alternative, uncensored US sequences (3 minutes)
• Screen tests (4 minutes)
• Making Her Private Hell (15 minutes): new documentary with cast and crew interviews
• Incident (Norman J Warren, 1959, 14 minutes): newly-created HD version of Warren's enigmatic first film
• Fragment (Norman J Warren, 1966, 11 minutes): exquisite short about a woman's unhappiness after a failed love affair
• The Anatomy of a Pin-up (David Cohen, 1971, 30 minutes): modish documentary about the modelling industry
• Fully illustrated booklet with new essays by Norman J Warren, David Cohen, Lynn Barber and Josephine Botting


Top
Offline Profile  
 
  Re: BFI Flipside
02 Jun 2012, 11:24 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 2983
Location: Amsterdam
The Black Panther - Ian Merrick - 1977

Zeer grimmig verhaal over een huisvader/crimineel die behoorlijk wat cruciale fouten maakt tijdens zijn overvallen met steeds desastreuze consequenties. Gebaseerd op ware feiten schetst deze film een portret over een koelbloedige en zielige man, erg sterk gespoeeld door Donald Sumpter. In de 2e helft van de film ontvoert de zwarte panter, zo werd hij genoemd door de media, een meisje en houd haar in leven in een riool terwijl hij geld probeert te ontfutselen van de familie. Het bizarre is dat hij naast zijn criminele leven een leven als huisvader heeft. Thuis blijkt de man ook een hufter.

De BFI heeft weer een zeer sterke uitgave afgeleverd. De BD is onderdeel van de flipside-serie. Aanrader voor liefhebbers van true crime zoals Zodiac.

Image

8,5


Top
Offline Profile  
 
  Re: BFI Flipside
12 Jun 2013, 12:05 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 2983
Location: Amsterdam
Moon over the Alley - Joseph Despins - 1976

Deze film staat als b-kantje op de bfi Flipside van Duffer. Dit had wat mij betreft net zo goed de a-kant kunnen zijn want ik vond het een fantastische film. De film gaat over een aantal bewoners in een pand ergens in Notting Hill, Londen. Het pand dreigt gesloopt te worden maar dat feit sluimert wat op de achtergrond. We volgen de levens van een aantal mensen en de overgangen tussen de verschillende beslommeringen gaat volsterkt natuurlijk. Wat de film zo uniek maakt, zijn de musicale nummers die ook weer volstrekt natuurlijk in de film zijn verweven.

De gritty beelden van oa nachtelijk London geven het tijdsbeeld perefct weer. Dit is nu echt een ontdekking, zelfs op imdb heeft niemand wat over deze film te vertellen. Naast de grote dreiging van het slopen van het pand, is de dagelijkse dreiging en de problemen van alledag en hoe je daar mee omgaat het hoofdthema. Ik vond het bovenal een warme en hoopvolle film, ondanks enkele nare gebeurtenissen.

Zeer mooie release. Duffer is wat moeilijker te behappen vanwege een zwaarder thema en heeft qua sfeer wel wat weg van Eraserhead. Maar beide films zijn zeer de moeite waard. Top flipside.

8.0


Top
Offline Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 20 posts ] 


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2011 phpBB Group
Theme created by CC Baxter