Logo

It is currently 17 Jun 2019, 11:50Post new topic Reply to topic  [ 33 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
  Fritz Lang
03 Mar 2006, 13:48 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 510
ImageFritz Lang (1890 - 1976)

-----------------------------------------

Image
Tip: The Big Heat, film noir van Fritz Lang uit 1953 is momenteel te koop voor $6.95 bij CD Wow (met o.a. NL ondertiteling).


Top
Offline Profile  
 
 
03 Mar 2006, 14:01 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 206
Bedankt voor de tip, Qzyn !


Top
Offline Profile  
 
 
03 Mar 2006, 23:57 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 174
ook besteld. Lang roelt!


Top
Offline Profile  
 
 
04 Mar 2006, 16:21 

Joined: 2006
Posts: 617
Eindelijk doet het winkelmandje het weer!!! Gelijk besteld :D

EDIT:

Overigens heb ik vandaag ook 'Metropolis' ontvangen en 'M' heb ik nu ook sinds een paar dagen. Samen met 'Clash by Night' (film noir box) begint mijn Langcollectie vorm te krijgen.


Top
Offline Profile  
 
 
22 Apr 2006, 19:02 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 510
Scarlet Street (1945)

Chris Cross (Edward G. Robinson) is een eenzame, brave boekhouder van middelbare leeftijd, vrijetijdsschilder en getrouwd met een liefdeloze kenau. Zijn leven neemt een drastische wending als hij de verleidelijke Kitty March (Joan Bennett) ontmoet.

Een grimmige wereld met weinig reden tot optimisme, dat is de sfeer van deze film. Het is een nogal lang uitgesponnen verhaal waar niet echt vaart in zit, maar na afloop was ik toch onder de indruk.
Robinson speelt zeer overtuigend de rol van een trieste Jan-met-de-pet, die steeds verder wegzakt in de misère. Joan Bennett als femme fatale en Dan Duryea als gluiperige pooier zijn overigens ook zeer goed.

Image


Top
Offline Profile  
 
 
23 Aug 2006, 13:42 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 864
The Woman in the Window (1945) ****
Scarlet Street (1945) ****1/2

Deze twee noir meesterwerkjes zijn in hetzelfde jaar met dezelfde cast geschoten, maar verschillen toch aanzienlijk van toon.

'Scarlet Street', een remake van Renoir's 'La Chienne', is de meest grimmige. Edward G. Robinson, in een aantal scènes met bloemetjes keukenschort, is van alle mannelijkheid ontdaan en wordt de speelpop van femme fatale Joan Bennet. Zij is op haar beurt weer de speelpop van de veredelde pooier Dan Duryea. Er is geen enkele hoop voor deze personages en Lang stuwt de plot meedogenloos voort naar het, zelfs voor een noir, extreem grimmige einde.

'The Woman in the Window' is wat speelser en hoewel Edward G. Robinson weer in de problemen raakt vanwege Joan Bennet, is hij hier wat ondernemender en zelfverzekerd. De twist ending bevestigt de speelsheid en de film wordt zelfs met een glimlach afgesloten.


Last edited by buzzmeekz on 12 Jul 2007, 23:25, edited 1 time in total.

Top
Offline Profile  
 
 
02 Jan 2007, 23:45 

Joined: 2006
Posts: 691
Location: Groningen
Moonfleet (1955) ***1/2

Een film die niet zo bekend is, en klaarblijkelijk maar weinig fans heeft.
De mooie bonte kleuren en het jongensboek-avonturenverhaal deden het voor mij, en zelfs ondanks Stewart Granger heb ik er erg van genoten. Er had echter meer uitgehaald kunnen worden.
Twee (Franstalige) interessante extra's van samen circa een uur maakten het compleet.

Image


Top
Offline Profile  
 
 
03 Jan 2007, 11:54 

Joined: 2006
Posts: 70
Wellicht voor de fans? Vorig jaar is een aantal Rodgers&Hammerstein musicals in luxe versies op DVD uitgebracht. Hoewel ik ze toen vrijwel allemaal direct heb gekocht heb ik pas vorige week Carousel bekeken. Deze musical is gebaseerd op het Hongaarse toneelstuk "Liliom". Dit toneelstuk is in 1934 verfilmd door ... Fritz Lang, en tot mijn grote verbazing en blijdschap is deze complete verfilming als extra (!) op disc 2 terug te vinden. Een franstalige film met een (zeer) brute Charles Boyer. Af en toe slaat Lang weer melodramatisch door, maar vooral de 'hemelse' scenes zijn fantastisch vorm gegeven.

_________________
D. Boyle: "I never understood why anybody would want to make top 10 movie lists. Do they think making movies is some kind of Olympic competition?"


Top
Offline Profile  
 
 
25 Mar 2007, 17:13 

Joined: 2006
Posts: 617
Rancho Notorious ****
Een western, maar wel duidelijk een typische Langfilm. Net als The Big Heat en M wordt de hele film om een misdaad heengebouwd die niet in beeld getoond wordt. Het past ook wel weer bij het idee van Lang dat misdadigers makkelijk op kunnen gaan in een grote massa en dat ze dus lastig te herkennen zijn. De hoofdrolspeler, wiens vrouw dus vermoord wordt, is dan ook de hele film op zoek naar de moordenaar. Met ondere andere flashbacks, en de infiltratie in het onderwereldmilieu werkt de film toe naar een prima climax.


Top
Offline Profile  
 
 
12 Jul 2007, 23:14 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 1099
Location: Den Haag
Secret Beyond the Door (1948) ****

Ik heb bijzonder weinig films van Lang gezien, van zijn Amerikaanse volgens mij zelfs enkel ‘Woman in the Window’. Deze psychologische thriller lijkt best wel wat op die film – de film is ook ultiem Lang heb ik me laten vertellen, dus dat geloof ik dan maar. Niemand minder dan Stanley Cortez (ook: ‘Magnificent Ambersons’, ‘Night of the Hunter’) stond achter de camera en op sommige momenten viert het kunstzinnige Expressionisme weer hoogtij, zoals ik het graag zie. Samen met de prima acteerprestaties, het interessante plot en de muziek van de immer betrouwbare Mikos Rosza maakt het ‘Secret Beyond the Door’ tot een erg fijne en onderhoudende film.

_________________
Lid van de Charlie Rich fanclub!

Gekeken films


Top
Offline Profile  
 
 
04 Aug 2007, 20:46 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 1099
Location: Den Haag
The Big Heat (1953) ****

Een meer dan prima fatalistische noir van Lang, die niet direct bijzonder veel nieuws brengt, maar verder op alle fronten onderhoudend vermaak is. Glenn Ford is een uitstekende obsessieve Lang held, inmiddels begin ik het thema van obsessie direct met Lang te associëren. Daarnaast zijn er prima bijrollen van Lee Marvin, Gloria Grahame en Alexander Scourby en bevat de film hier en daar geweldige dialoog.

_________________
Lid van de Charlie Rich fanclub!

Gekeken films


Top
Offline Profile  
 
 
02 Sep 2007, 20:35 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 1099
Location: Den Haag
M (1931) *****

Toen ik deze film een paar jaar geleden zag kon ik er merkwaardig genoeg niet veel mee, nu was dat even wat anders – het zal ook niet tegengewerkt hebben dat ik hem ditmaal in de bioscoop zag (ook al was de projectie niet in orde helaas…). Toen ik de film opnieuw zag werd ik getroffen door de parallellen die je trekken kunt met het Nazi regime, iets wat niet nieuw is volgens mij in relatie tot Lang’s werk, maar deze keer zag ik dat heel duidelijk: de portrettering van massahysterie, het zoeken naar een zondebok en het afreageren van de eigen onvrede op andere personen, het is niet moeilijk om de overeenkomsten met Hitler te zien (ook natuurlijk al duidelijk zichtbaar in ‘Metropolis’). Het werk van Fritz Lang wordt vaak getypeerd als pessimistisch en dat is zeker ten dele waar. Maar ook in deze film zoekt Lang de schuld niet bij het individu, maar bij de maatschappij. Het is de maatschappij die verdorven is en een voedingsbodem kan zijn voor zieke individuen. Lang is volgens mij dus niet zozeer negatief over de innerlijke aard van de mens en de beweegredenen van het individu maar alleen over de omgeving waarin deze leven moet en het is juist die omgeving die mensen op het verkeerde pad kan brengen. Merk bijvoorbeeld op dat de criminelen niet dankzij altruïstische motieven de kindermoordenaar op willen ruimen, maar puur uit eigenbelang, waarbij de groep criminelen wordt neergezet als een groep, niet als een verzameling individuen en deze groep kan dienen als metafoor voor de maatschappij als geheel. Het personage van Lorre wordt daarnaast uitdrukkelijk niet weggezet als een slecht mens maar als een ziek mens, gevangen door zijn eigen vreselijke impulsen – iets wat zelfs vandaag de dag voor veel mensen nog een controversieel standpunt is. Subliem en cruciaal vond ik de scène waarin Lorre op een terras probeert zijn slechte ik te onderdrukken, prachtig weergegeven middels dat voyeuristische shot door de bladeren heen en het sublieme acteerwerk van Lorre.

Tevens vielen dit keer de parallellen met de Amerikaanse film noir mij erg op, het is niet moeilijk om de relatie te leggen tussen ‘M’ en Lang’s eigen latere noirs. Wat Zizek het ontwrichte universum noemt wat zo typisch is voor de film noir, is een vergelijkbaar universum als in ‘M’: de Symbolische Orde (het veilige instituut waar iedereen altijd op kan terugvallen, meestal dus de wet) is uit balans en daarmee zijn de ‘normale’ machtsverhoudingen ook uit de balans, de wereld staat letterlijk op zijn kop en ‘de goeden’ en ‘de slechten’ zijn niet meer gemakkelijk uit elkaar te houden. Ambiguïteit gaat daarmee bijna vanzelfsprekend gepaard en ook in dat opzicht is ‘M’ typisch, want de fenomenale climax is een studie in dubbelzinnigheid en een klassiek voorbeeld dat ieder verhaal altijd twee kanten heeft – de ‘waarheid’ is niet gemakkelijk te bevatten, er staan altijd meerdere belangen op het spel en verschillende standpunten kunnen tot verschillende ‘waarheden’ leiden. Natuurlijk is ‘M’ nog geen volbloed film noir, maar dat het zijn oorsprong vindt in films als deze lijkt me als een paal boven water staan.

Een van de mooiste elementen aan deze film is dat Lang vaak op puur visuele wijze dingen verbeeld en op visuele wijze connecties legt, zoals het een goed filmmaker betaamt. Bijvoorbeeld door de vergaderingen van zowel de politie als de bandieten middels een kruismontage te presenteren, legt Lang op puur visuele wijze een verband tussen beide groepen en stelt hij ze op een lijn. Ook de beroemde sequentie waarin Lorre naar een etalage vol wapens kijkt heeft terecht de klassiekerstatus verworven vanwege de visuele symboliek die Lang er in wist te injecteren (de compositie van het shot is zodanig dat het hoofd van Lorre omringd wordt met wapens, wat in combinatie met de uitdrukking op zijn gezicht een prachtige visuele metafoor voor de agressieve impulsen van zijn personage is.


Grappig is echter dat Lang even vaak visueel informatie achterhoudt (de beroemde scène waarin Elsie ontvoerd wordt en enkel haar bal en ballon te zien zijn; enkel de hand op de schouder van Lorre als op het eind de politie er is), als dat hij bijna overdadig veel visualiseert (het waanzinnige gezicht van Lorre in de spiegel als aan de hand van zijn handschrift zijn karakter ontcijferd wordt; de etende bewaker die het niet overleefd zou hebben) en het is dit spelen dat de film formeel zo interessant maakt, temeer omdat enkele cruciale aspecten van de film ook nog eens enkel via geluid worden gegeven en niet via beeld. Beroemd geworden is het gebruik van de Grieg compositie als signaal van de moordzuchtige driften van Lorre – een devies mogelijk gemaakt dankzij de introductie van de geluidsfilm een paar jaar eerder en het onderzoeken en gebruiken van dergelijke visuele ellipsen/overdaad en beeld vervangen door geluid maakt ‘M’ net zo modernistisch als iedere willekeurige Godard film. De film was dus niet alleen qua behandeling van het onderwerp zijn tijd ver vooruit, ook op stilistisch gebied. Het is bijna ongeloofwaardig, maar in twee uur tijd is ‘M’ voor mij getransformeerd van een film waarvan ik de klassiekerstatus nauwelijks begrijpen kon in een van de mooiste en complexe films die ik ooit gezien heb.

_________________
Lid van de Charlie Rich fanclub!

Gekeken films


Top
Offline Profile  
 
 
02 Jul 2008, 16:22 

Joined: 2008
Posts: 10
Verloren scenes metropolis ontdekt.

http://www.standaard.be/Artikel/Detail. ... 072008_074


dat word weer een nieuwe uitgave :p


Top
Offline Profile  
 
  Metropolis - Complete version!
06 Jul 2008, 01:14 
User avatar

Joined: 2007
Posts: 949
Location: Hoensbroek
Jullie hebben het vast wel op het nieuws gehoord de afgelopen week: in Argentinie is de verloren gewaande 3,5 uur versie van Fritz Lang`s Metropolis gevonden. Dit stond er op thedigitalbits.com:

Quote:
All right... we've got one last post for you today, because this just couldn't wait until Monday. We've just heard back from our friends over at Kino International. The good news is that they have officially confirmed that the newly-discovered footage from Fritz Lang's original version of Metropolis (which we mentioned yesterday) WILL be a part of the forthcoming special edition Blu-ray Disc release in 2009. What's more, the new special edition will be released on standard DVD format as well on the same day. Watch for more details on this sure-to-be-amazing release in the weeks and months ahead. We think that's just about the best news we could close out the week with, don't you?

So with that, enjoy the weekend!


Excellent!


Top
Offline Profile  
 
 
06 Jul 2008, 11:17 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 5552
Da's de eerste keer dat ik 'Excellent' en 'Kino' zo dicht bij mekaar heb lezen vernoemen.

_________________
S.O.S. plaatsgebrek - reisblog - offscreen film festival


Top
Offline Profile  
 
 
06 Jul 2008, 11:46 
User avatar

Joined: 2007
Posts: 949
Location: Hoensbroek
tolpol wrote:
Da's de eerste keer dat ik 'Excellent' en 'Kino' zo dicht bij mekaar heb lezen vernoemen.

hehe :lol: ja idd.
ben benieuwd wat ze er van maken...


Top
Offline Profile  
 
 
01 Aug 2008, 09:45 

Joined: 2006
Posts: 691
Location: Groningen
Clash by Night (1952) ****

Paul Douglas is de sullige voorspelbare goedzak die trouwt met de ontembare Stanwyck die berooid is teruggekeerd naar haar geboortedorp. Stanwyck trouwt met Douglas omdat ze wil ontsnappen aan Robert Ryan. Naarmate de film vordert wordt Stanwyck steeds mooier, Ryan psychopatischer, en Douglas sneuer. En Marilyn Monroe is een lust voor het oog!
Alhoewel onderdeel van de Warner noir serie, is het dat niet volgens Peter Bogdanovich, die de film, zoals altijd, van zeer informatief commentaar voorziet. Erg mooie film!

_________________
Classics!


Top
Offline Profile  
 
 
04 Jan 2009, 18:03 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 2983
Location: Amsterdam
De hele zondag bezig geweest met de dubbeldisk van Criterion mbt de film M van Fritz Lang. Wat een dijk van een film is dat toch. De Criterion is op alle fronten verbeterd qua beeldmateriaal. Ik heb ook een Australische versie maar dit is echt een wereld van verschil. Gerestaureerd door het filmmuseum te Amsterdam. Een prachtige dubbeldisk waar je dus wel even zoet mee bent. Dikke aanrader, een prachtuitgave!!


Top
Offline Profile  
 
 
19 Mar 2009, 23:47 
User avatar

Joined: 2006
Posts: 5552
Clash by Night (1952) 6,5/10

Deed me niet zoveel, eigenlijk. Een paar snedige dialogen, maar vond het verhaal uiteindelijk toch een iets te hoog stuiver-romannetjesgehalte hebben. Kan het ook geen echte noir noemen, al is dat waarschijnlijk discutabel. Verwacht dan toch wat grotere ondeugden dan verveeld overspel op de zondagnamiddag. En een zinkende boot bij de aftiteling.

_________________
S.O.S. plaatsgebrek - reisblog - offscreen film festival


Top
Offline Profile  
 
 
15 Apr 2009, 21:49 

Joined: 2006
Posts: 238
Dr Mabuse der Spieler (1922)

We volgen het kat en muisspel tussen überslechterik Dr Mabuse en politie-inspecteur von Welk met de decadente Berlijnse onderwereld als decor. Tussen de twee bevinden zich twee koppels die door beide protagonisten uitgespeeld worden. In het eerste deel staan vooral Edgar Hull (een miljonair die door Mabuse opgelicht is en door von Wenk gebruikt wordt om dichter bij Mabuse te komen) en zijn minnares (die eigenlijk voor Mabuse spioneert) centraal. In het tweede deel verschuift de focus naar graaf en grafin von Told, zij is een prominent figuur in de uitgaanswereld, hij is in behandeling bij de Dr.

4.5 uur stomme film leek mij vooraf nogal een opgave, maar het ging verbazend vlot. Lang weet duidelijk al perfect hoe hij een verhaal in beelden moet vertellen. Decors en de gezichten van de vele figuranten zijn ook zeer de moeite. Ster van de film is natuurlijk Mabuse zelf, die ik schat een twintigtal vermommingen verslijt vooraleer de film gedaan is. Film eindigt ook met een behoorlijk spectaculaire shootout, waarin de Dr zijn handlanger toch maar aanspoort om nog wat cocaine te snuiven vooraleer ze tenonder gaan.


Top
Offline Profile  
 
 
09 Feb 2010, 00:40 

Joined: 2006
Posts: 691
Location: Groningen
Heeft iemand deze al gezien? Debra Paget doet een dansje:
http://www.youtube.com/watch_popup?v=EkVzQ1dJ7I8

ImageImageImage

_________________
Classics!


Top
Offline Profile  
 
 
09 Feb 2010, 10:03 
User avatar

Joined: 2007
Posts: 233
Het is al overal te lezen, maar toch nog even melden

Newly Restored Metropolis Premieres on ARTE 12 Feb


http://www.arte.tv/de/arte-magazin/3032192.html

http://www.parool.nl/parool/nl/21/FILM/article/detail/278456/2010/02/07/Metropolis-keert-terug-op-filmdoek.dhtml


Top
Offline Profile  
 
 
09 Feb 2010, 14:47 
User avatar

Joined: 2007
Posts: 2878
Location: Leiden
Bogart-Fan wrote:
Heeft iemand deze al gezien? Debra Paget doet een dansje:
http://www.youtube.com/watch_popup?v=EkVzQ1dJ7I8


Nee, maar ik wil die wel zien. Ik zou vooral Debra Paget beter willen leren kennen. Good Lord!


Top
Offline Profile  
 
 
09 Feb 2010, 15:58 
User avatar

Joined: 2009
Posts: 103
Deel één vond ik nochtans niet om door te komen.


Top
Offline Profile  
 
 
18 Feb 2010, 03:53 
User avatar

Joined: 2007
Posts: 949
Location: Hoensbroek
Van het Criterion forum:

Quote:
MoC METROPOLIS BD will be released before Xmas. We're coordinating with the other major licencees (Kino, MK2) etc for a simultaneous release -- and it's looking like sometime in October or November.

At this stage, our BD will be Region B.


Top
Offline Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 33 posts ]  Go to page 1, 2  Next


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2011 phpBB Group
Theme created by CC Baxter