Logo

It is currently 19 Mar 2018, 20:11Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
Author Message
  Bill Condon
12 Mar 2007, 22:03 

Joined: 2006
Posts: 617
Image
Bill Condon (1955 - )

----------

Gods and Monsters (1998, Bill Condon)
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Het heeft naar mijn gevoel weinig zin om deze film te kijken als je de Frankensteinfilms van Whale nog niet gezien hebt. Wat je dan krijgt is een soort absurdistisch drama waar je weinig mee kunt. De film vertelt het fictieve verhaal over de homoseksuele regisseur James Whale (oa Bride of Frankenstein, Invisible Man). Als de gespierde tuinman Brendan Fraser zijn gras komt maaien, is Whale (Ian Mckellen) er als de kippen bij om hem een glaasje ijsthee aan te bieden. Whale is geen goed onderhouden rondborstige huisvrouw (en haar man op zakentrip) die een bezwete tuinmaan een glaasje drank komt aanbieden, maar een oude man.

Het wordt overigens geenszins clichématig uitgewerkt, want deze relatie wordt het hangijzer om Whale’s leven door te spreken: Zijn arme achtergrond, de herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog en vooral hoe dat in verhouding tot zijn films staat. Hoewel Whale op oude leeftijd dan al uit de filmindustrie is gestapt, ademt de Gods and Monsters een filmsfeer uit. Vooral de scène waar verschillende personen de film The Bride of Frankenstein kijken is een treffende: Het laat zien hoe ieder individu een film op een ander niveau bekijkt.

Ian Mckellen als James Whale draagt de hele film met zijn gelaagde acteerwerk, een intrigerende man die –ondanks het ietwat onrealistische plot op sommige punten- een verhaal te vertellen heeft. Het is een “ziekeâ€


Top
Offline Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2011 phpBB Group
Theme created by CC Baxter