Logo

It is currently 19 Mar 2018, 20:20Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
Author Message
  Terugkeer van de nederhorror?
15 Aug 2006, 18:53 

Joined: 2006
Posts: 617
Veelgehoorde uitspraak nu 'Doodeind' in de bioscoop draait. Daarnaast komen er nog films uit als 'Slachtnacht' en 'Horizonica' van Nederlandse makelij.

Doodeind (2006, Erwin van den Eshof)
De terugkeer van de nederhorror dus, met als aftrap deze film waar voornamelijk soapsterretjes in mee spelen. Jammergenoeg moet je als kijker in het begin dan ook even door het tenenkrommende acteerwerk heen bijten. Het is ook niet niet 'leuk slecht', alhoewel het driemaal herhalen van de tekst "Ik wil dat je op vakantie gaat" toch wel een giller is. Ik snap nog steeds niet waarom ze er niet voor kiezen om wat te improviseren om het groepsgevoel te benadrukken in plaats van ingestudeerde lijntjes die hun acteursschap alleen maar laten zien.

Gelukkig is dit al vrij snel van de baan als ze met zijn zevenen in een knalgeel busje op 'vakantie' gaan in Schotland. Wat ze precies van plan zijn doet niet ter zake, want ze komen al snel aan in een spookhuis. Echt origineel is het dus niet. Het is voornamelijk een samenraapsel geworden van de bekendere Amerikaanse horrorfilms (bijvoorbeeld Evil Dead, wat de makers ook zelf toegeven).

Het probleem van de film is voornamelijk dat het zelf niets origineel probeert. Het blijft vooral veel suggestie zoals gebruikelijk is, maar helaas is er weinig diepte te vinden in het achtergrondverhaal (een gebeurtenis in het verleden waar de groep nu mee geconfronteerd wordt) om de kracht constant in het verhaal te houden. Al met al is het dus een vrij bekend recept: Je hebt het al een keer eerder gezien, maar dan beter.

Toch wordt er door de makers voor gekozen om alles vrij donker te houden, zonder enig gevoel voor enige frisheid of morbide zwarte humor. Ze blijven vooral leunen op de -overigens vrij geslaagde- special effects van de film. Erg jammer, want nu blijft alles zo standaard en na een tijdje heb je dat trucje ook wel gezien. Op een geslaagd schrikmoment na vervalt de film op deze manier in het een voor een afscheid nemen van de hoofdpersonages. Helaas was het budget te beperkt om daar iets (echt) leuks van te maken. En ja, dan is het vooral wachten totdat het -vrij saaie- 'achtergrondverhaal' eindelijk helemaal verteld gaat worden.

Een leuke eerste poging, en voor Nederlandse begrippen (of mag dat geen punt meer zijn?) zeer aardig. Helaas is het, voor de volleerde horrorfanaat waar ik mezelf niet eens onder schaar, te uitgekauwd.


Top
Offline Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2011 phpBB Group
Theme created by CC Baxter